Quantcast
Channel: רודפת צדק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 120

חשבתי שאני יכולה לעשות את זה

$
0
0

מתוך התוכנית “בייבי בום” (צילום מסך)

בהיריון הראשון תכננתי לידה טבעית, אבל כבר בסיור בחדר הלידה, כששמעתי את הצעקות מהחדרים, שיניתי את דעתי. אם ככה כואבת לידה – אני רוצה אפידורל.

כיוון שלטבע יש תכניות משלו, לא הצלחתי לקבל אפידורל באף לידה. לכן כשליוויתי את אחותי בלידתה הראשונה, עם תכנית ללידה טבעית, רק ביקשתי שתשאיר את האפשרויות פתוחות, כדי שאם יתברר שלטבע תכניות אחרות בשבילה, תרגיש טוב גם אם החלטתה תשתנה.

בתום 8 שעות צירים, קמה אחותי מכריעתה על הכדור, יצאה מחדר הלידה והחליטה שהיא הולכת הביתה. היות שהחלוק שלה היה פתוח, מזל שתפס אותה ציר נוסף בדלת, ואיתו גם מיילדת שליוותה אותה אל המיטה שבה קיבלה את האפידורל.

בצפייה בפרק השני של ״בייבי בום״ אני זוכרת את התחושה שהדברים לא הולכים כפי שתכננת – את הכאב שלא רצית לחוש, או את האפידורל שהאמנת שתוכלי בלעדיו. אני רואה את אושר בוכה בדמעות שהיא רוצה הביתה, ונפעמת מהכוח של בעלה לחזק אותה בשינוי הבחירה תוך כדי הלידה. בכלל, הבעלים והמלווים בפרק הזה עשויים מחומר מיוחד.

מתוך התוכנית “בייבי בום” (צילום מסך)

לתמיכתם של מלווים בלידה יש חשיבות גדולה, במיוחד כשליולדת יש תכנית, ובוודאי כשהתכנית לא ממש מסתדרת עם המציאות בשטח. טובה גוילי, מיילדת במרכז הרפואי ׳מאיר׳, שיתפה אותי בנקודת המבט שלה בשיחה על תכניות לידה ומציאות.

האם לידה טבעית עדיפה על לידה אפידורלית?

אין מדליה על לידה, לכן ההחלטה ללדת באופן טבעי, צריכה להיות קשורה למוכנות ולמודעות של היולדת באופן אישי.

חשוב שהמיילדת תבין מה האישה מבקשת ותעזור לה ליישם זאת בהתאם להתקדמות הלידה. לפעמים המיילדת תדריך את היולדת ותזכיר לה את ארגז הכלים הקיים אצל כל אחת מאיתנו – נשימות, תנועה, מסאז’ים, שימוש במים, הרפיות ועוד כדי שתתקדם עוד שלב לפני האפידורל כדי לעזור ללידה להתקדם באופן טבעי. זה בסופו של דבר מעצים את היולדת ונכון לתהליך הלידה, אבל זה תלוי ברצון וביכולת של היולדת לשאת את התהליך.

מדוע בעצם מעכבים מתן אפידורל?

בלידה אפידורלית קיים מכשול של חוסר תנועתיות שעלול לעכב את ירידת הראש והתברגותו בשלב השני של הלידה. חשוב לדעת שאפידורל לא אמור לשתק, אלא להביא לסף כאב נסבל. היולדת צריכה לחוש את הלחץ בסוף כדי ללחוץ היטב. חשוב שהיולדת והמלווה ידעו שחיוני לנוע עם אפידורל, במסגרת המיטה. הנעת הרגליים מצד לצד וטלטול האגן, מאוד עוזרים לירידת הראש.

 מתוך התוכנית “בייבי בום” (צילום מסך)

איך ניתן להתכונן ללידה טבעית?

דווקא בהכנה ללידה טבעית עדיף שזוגות יעברו הכנה ללידה אצל מיילדת, שתשקף תמונה אמיתית ולא אוטופית. יש בתהליך כאב, קושי ועוצמה גדולה מאוד, ויולדת שבוחרת בלידה טבעית צריכה להכיר את משאבי הכוח שלה, ללמוד אותם ולהתאמן עליהם כדי שיהיו חלק מארגז הכלים איתו היא באה ללידה. חשוב גם לבחור מלווה שמוכן לתהליך כזה.

כדי להתחזק מהכאב צריך להגיע עם נכונות לנוע, להשמיע קולות, אפילו לתרגל בבית – נשימות, תנועה על כדור, תנוחות והישענות על בן הזוג. ככל שהמלווה מעורב תומך, כך האישה תזכה לחוויית לידה טובה.

מה את עושה אם יולדת טבעית חוזרת בה ומבקשת לקבל אפידורל?

ראשית אני בודקת אם זה באמת רצונה או משבר חולף. לפעמים צריך לצלוח את המשבר כדי להתקדם עם התכנית המקורית, ולפעמים אני רואה שהיא מתחננת בעיניה ותשו כוחותיה. ניסיון של מיילדת חשוב מאוד ברגעים כאלה, כדי לשקף את השלב בו הלידה נמצאת, הערכת הזמן שעוד נותר וכדי שהיולדת תיערך עם הכוחות שהיא עוד צריכה לגייס.

 מתוך התוכנית “בייבי בום” (צילום מסך)

צריך לדעת ללוות כל יולדת בלידה שלה, באופן שהכי יעזור לה וישאיר חוויה טובה. לעתים יולדת שלא רוצה לכאוב ומצפה לאפידורל מגיעה בשלב מתקדם ויולדת מהר, חשוב לעזור לה לצלוח את הכאב כדי שתחווה את הלידה באופן הכי טוב שניתן, לאסוף אותה, לעודד ולהדגיש כמה נפלאה היא וכמה נפלא התהליך הקצר והעוצמתי של הלידה שלה. או מהכיוון ההפוך, למשל יולדת שמאוד רוצה לידה טבעית אך מבחינה רפואית נדרש מעקב, אנסה להציע לה לידה ללא אפידורל בחדר רגיל עם מוניטור נייד. חשוב לדעת שלידה איננה שחור או לבן.

 מתוך התוכנית “בייבי בום” (צילום מסך)

 איך מנטרלים את גורם ההשפעה של המלווים בחדר?

חשוב לשקף למלווה את מצב האישה ולהעצים את היולדת. לשבח בקול רם את ההישג האדיר שעשתה בכוחות מופלאים וכיצד קידמה את הלידה, כדי שגם המלווה ישמע. זהו תהליך אישי. בחדר הלידה כל החלטה היא של היולדת בלבד, ואני בטוחה שכל יולדת עושה כמיטב יכולתה. תפקיד המלווים בחדר להיות קשובים למסרים הנאמרים על ידי היולדת ולאלה ששפת הגוף שלה משדרת.

וכיצד מתגברים על האכזבה כשהלידה לא עוברת כפי שהיולדת תכננה?

חוויית לידה טובה קשורה למעורבות היולדת בלידה ולידע המוקדם שאיתו היא מגיעה, ובזה קורסי ההכנה ללידה עושים שירות מצוין. חשוב מאוד, כמה שניתן, להסביר את המצב ולשמור את היולדת מעורבת, לתת לה להיות שותפה להחלטות – לעולם לא אזלזל ביולדת בכאבה ובחרדתה, או אגיד ׳המרדים כבר מגיע׳ או ׳את כבר יולדת׳ אם זה לא המצב.

 מתוך התוכנית “בייבי בום” (צילום מסך)

*************

כשאושר מודה למיילדת פיונה אני נזכרת בציפי גרינברג ז״ל, המיילדת שקיבלה אותי בלידה השלישית במרכז הרפואי ׳מאיר׳.
הגעתי עם דלקת ריאות, באפיסת כוחות ובלידה מהירה. התחננתי שהמרדים יגיע. ׳שחררי בראש את האפידורל, הוא לא יגיע. יש לי מתנה אחרת בשבילך׳ אמרה כשהעמידה לפני ראי גדול. ׳שחררי את הפחד ותסתכלי על התינוקת שלך יוצאת, אנחנו יולדות עכשיו׳. גם אחרי 5 לידות ,אני לא יודעת איך הייתי צולחת את זאת בלעדיה.

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 120