בכל פעם שהופיעו שני פסים כחולים על מקל הבדיקה הצטרפה לחיי עוד דאגה קטנה, כזו שלא מדברים עליה. דאגה ששוכבת מתחת לשכבות האופוריה, ממתינה לעוד בדיקה, ועוד אישור של הרופא שהכל בסדר. דאגה שמאיימת להתעורר ולהטיח לעברי ׳אמרתי לך׳. מחכה באחורי התודעה להזכיר לי שחיים חדשים הם נס שאינו מובן מאליו.
בכל פעם שהגעתי לבדיקת האולטרסאונד הראשונה ליוו אותי שתי דאגות – הראשונה שלא יפעם הדופק הקטן והמיוחל על גבי המסך המטושטש, והשנייה שדווקא יפעמו שניים. גם עם חמש בנות בבית, גידול תאומים נראה לי כמשימה בממדי ענק.
״הם עוד לא פה ואני כבר צריכה לקחת החלטה גורלית על החיים שלהם״, הדאגה הממתינה מתחת לשכבות האופוריה מנצנצת בעיניהן של ג׳ניפר וסמדר שבחרו לשמור היריון של שלישייה.
בפגייה פוגשת ג׳ניפר לראשונה את שלושת התינוקות הקטנים שלה. עם ההורות מגיעה הדאגה, ומול האינקובטורים הקטנים היא יוצאת ממחבואה, מציפה בחשש, ומעלה אין ספור שאלות.
הורים לפגים מתחילים את מסע ההורות באופן שונה מאוד מזה של הורים שלוקחים תינוק הביתה לאחר הלידה. על החוויה המטלטלת ואורך הרוח הנדרש בהתמודדות עם פגות מספרת ד”ר איטה ליטמנוביץ, מנהלת מחלקת פגים וילודים במרכז רפואי מאיר.
מהו הפחד הגדול של הורים בלידת פג?
לידת פג היא טראומטית. היא מגיעה בהפתעה. אפילו אם היולדת הייתה מאושפזת במחלקה להיריון בסיכון גבוה, לרוב ההורים מקווים שהלידה תהיה במועד. הלידה מתרחשת לעיתים לפני שהספיקו לסיים את כל המעקבים והבדיקות המתוכננות, או לפני קורס ההכנה ללידה.
החשש כמובן הוא מסיבוכי הפגות, חשש מחוסר וודאות לגבי המהלך והתוצאות. חשש ממחלות עתידיות ותהייה האם ההתפתחות תהייה תקינה.
האם ניתן למנוע לידת פג?
ישנם גורמי סיכון מוכרים, אך חלק גדול מהלידות המוקדמות מתרחשות באופן לא צפוי.
מעקב היריון חשוב ביותר. זיהוי גורמי הסיכון ללידה מוקדמת ומתן סטרואידים להבשלת הריאות והמערכות לפחות 48 שעות לפני לידה יכולים לשנות באופן משמעותי את הסיכונים והסיכויים של הפג.
חשוב שהאם תנהל אורח חיים בריא, הן להתפתחות העובר ברחם והן ליכולתה לשאת את ההיריון פרק זמן ממושך ככל שניתן.
חשוב ככל שניתן למנוע היריון מרובה עוברים. זהו גורם סיכון מובהק ללידת פגים, כפי שראינו גם בפרק.
האם ניתן להתכונן ללידת פג?
כאשר אנחנו פוגשים את היולדת במחלקה להיריון בסיכון גבוה מגיע צוות רב מקצועי לתת מענה למכלול החששות, ולהסביר מה צפוי. צוות שמורכב מעובדת סוציאלית, רופא ילדים, ואחות פגייה שמסביר על הצפי בהתאם לשבוע ההיריון, ועל נושאים חשובים כמו נוכחות ההורים בפגיה והצורך בשאיבת חלב אם מוקדם ככל האפשר.
הפג יישאר במחלקת הפגים לפחות עד שיגיע לשבוע 35-36 או עד שתושג בשלות של כל המערכות. כלומר לעתים מדובר ב3-4 חודשים בפגייה, זה בוודאי דבר שהורים צריכים להתכונן לקראתו. אף אמא לא מדמיינת שלאחר הלידה תצא הביתה ותשאיר את התינוק בבית החולים.
במקרים של לידה פתאומית, לצערנו, לא ניתן לספק את הרשת התומכת הזו מראש, והעזרה תוגש לאחר הלידה.
׳מה שחשוב זה לא הגודל, אלא הבשלות.׳ לידת פג בשבוע 34. צילום מסך מהתכנית ״בייבי בום״
מה חשוב להורים לדעת כשקיימת סכנה ללידת פג?
לאחר הלידה הצוות הרפואי ייתן להורים את המידע הספציפי לגבי התינוק שלהם..
פג מוגדר תינוק שנולד לפני שבוע 37. תחת ההגדרה ׳פגים׳ יש חלוקה לתתי קבוצות, והיא מאוד משמעותית להבנת המצב שבפניו ניצבים ההורים ותינוקם. לכל קבוצת גיל יש איפיון משלה עם סיכונים שונים.
דווקא הורים של פגים שנולדים בשבועות 34-36, שנחשבים פגים בשלים יותר, נתקלים בקושי מיוחד, משום שהתינוק נולד בגודל סביר ובמשקל טוב, אך גם אצלם סיכויים גדולים יותר לצהבת, קשיים באכילה , בעיות בנשימה וזיהומים.
מהלך מורכב יותר צפוי לפג בשבועות של מתחת ל 28 שב’ . הימים הראשונים במיוחד עלולים להיות קריטיים ומאתגרים, עד שהמצב מתייצב. ההתמודדות יכולה להיות עם ריאות לא בשלות , מערכת עיכול לא בשלה, מערכת חיסון לא בשלה וכמובן מוח לא בשל. במקרה של לידה כזו ההורים יצטרכו להתכונן לשהות ממושכת יותר בפגיה .
מה יכולים הורים לעשות כדי לשפר את סיכוייו של פג שנולד?
חשוב להדגיש שנוכחות ומעורבות של ההורים בפגייה היא חשובה, גם אם לעיתים הם מרגישים לא ממש משמעותיים בעומס הטיפול הנמרץ, הצוות המטפל והמכשור.
חשוב שההורים יהיו מעורבים ופעילים בטיפול כבר מהשלבים הראשונים. יש בפגייה צוותים מאוד מיומנים, אבל אין תחליף להורים.
הפגייה שלנו הינה פגייה תומכת התפתחות. הצוות מאוד ממוקד בהדרכת ההורים כיצד לטפל בפג, כיצד לגעת ולהרגיע בעת טיפול שעשוי להיות מכאיב. אנחנו מדריכים הורים לתת מגע רב, לשבת עם התינוק ב׳קנגורו׳- מגע עור בעור, לדבר אליו ולשיר, לתת תחושה מוגנת ולהפחית מהסטרס שנמצא בפגייה כחלק מאופי ההתרחשות בה.
מומלץ לתת לתינוק שם, להתייחס אליו אישית, כך גם הצוות הרפואי יפנה אליו. גם אם במקרים כואבים ניאלץ ללוות הורים בצער הפרידה מן הפג, זו תהיה פרידה מכובדת.
איך אפשר לעזור להורים בתקופת הטיפול בפג?
הורים צריכים לפנות עצמם לטיפול בפג, וככל שיהיו מעורבים יותר הסיכויים ישתפרו.
בבית החולים ההורים יזכו לעזרה מצד עובדת סוציאלית, פסיכולוגית ו׳אחים בוגרים׳ – הורים שעברו את הפגייה ושיכולים לשתף ולספק תמיכה. חשוב שגם המעגל המורחב (משפחה מורחבת, חברים, קהילה) יתמוך בטיפול בילדים שבבית, בתחזוקת הבית. ההורים עצמם צריכים ללמוד לבקש עזרה ולהסביר מה נחוץ להם.
*********
כשהפרק נגמר אני ניגשת אל העריסה של התינוקת שלי, מניחה יד על ראשה, מחכה כמו כל לילה לשמוע את נשימות השינה. הגוף הקטן שלה עולה ויורד בקצב הנשימה. היא מסובבת את ראשה אל הצד השני, מנסה לחמוק חזרה אל מעמקי השינה. איזו מתנה גדולה היא חיים חדשים. כמה לא מובנים מאליהם הם החיים האלה, הרכים.